Hakkımızda
Çankırı ili’nin batısında bulunan Çerkeş ilçesinin Güney Batısında yer alan, Çerkeş – Ankara karayolu üzerinde, Ankara il sınırına 2 km de yerleşmiş şirinbir köydür.
Kuzeyinde Bolu ili Gerede ilçesine kadar uzanan Köroğlu dağlarının uzantısından oluşan dağlarla kaplıdır. Güneyinde Yoncalı Köyü, Güney batısında Işık dağı, doğusunda da Ağaca köyü ve Saraycık köyleri vardır. Aynı zamanda bu üç köy sınırlarındaki komşu köylerdir.Köyümüz dağlık ve ormanlık bir alan üzerinde kurulmuş olup toprakları tarıma elverişli değildir. Geçim kaynağı genellikle hayvancılık olup az da olsa tarıma dayalıdır. Yapı itibari ile az düzlük arazisi mevcuttur.
Yerleşim olarak bölgeye gelen Atalarımız göçebe olarak değişik yaylalarda oba kurmuşlardır. Geliş tarihleri tam olarak bilinmemekte olup 1700 yıllarında yaşandığı büyüklerimiz tarafından bilinmekte ve söylenmektedir. Selçuklu’ların Anadolu’ ya yerleşmeleriyle gelen Türkmen boylarındandır. Tekeli aşiretinin Antalya’ ya oradan Burdur’a daha sonra İç Anadolu ya gelen bir kolunun yerleşik düzene geçmesiyle oluşmuştur. Köye ilk yerleşen Tekeli, Ulukürüz, Mandacı,Alıcı,Sandalcı ve Manaşoğulları sulale’leri olduğu söylenmektedir. Önceleri şıhdoğan yaylası, Göl yerleri, Uzan galağı, Dere yayla gibi bölgelerde değişik tarihlerde uzun süre hayvanları ile oba da yaşamışlardır. Dağlık bölge olduğundan dölek(kısrak) hayvanları, her aile de mevcut olduğu yük taşımada göçlerde , Yiyeceklerini içeceklerini hep bu hayvanlarla yaptıkları bu yüzden besledikleri bilinmektedir. Yıllar geçtikce , obalarda yaşayan köylü halkı zamanla birbirleri ile kız ve ogullarını evlendirmeleri sonucunda nüfus artmaya başlamış, dağlarda eskiyalar türemiş olduğundan kendilerini korumak amacıyla hemde obalara sığılamaz hale geldikce şu andaki köyümüz yerine yavaş yavaş göçler başlamış yumak halinde toplandıkları içinde yumaklı adını almıştır. Zaten dağınık oba şeklinde yaşadıkları yerlerin kalıntıları, Şıhlarlı, Karşıharman,HacıÖmer deresi, diye adlandırılan yerlerde bu kalıntıları görmek mümkündür.
Köyümüz mezarlığında halen Sarı Kız diye halk dilinde söylenen bir Kızın mezarı bulunmaktadır. Bu mezar diğer mezarlardan çok çok büyük olduğundan sevdiği esyaları ile kömüldüğü bu yüzden de mezarının büyük olduğu gözükmektedir. Mezar taşından da anlaşıldığı gibi yüzyıllar öncesine ait olduğu anlaşılmaktadır. Köyümüz güneyinde birde köle mezarlığı dedikleri yerin olduğu fakat burda hiçbir türlü mezar taşının olmadığı, topluca kölelerin gömüldüğü dilden dile söylenmektedir. Bu da yerleşim yerinin ne kadar eski olduğunu göstermektedir.Köylülerimiz o zamanda da ,bu zamanda da çok kuvvetli aile bağları ile bağlı olup 1970 yıllarına kadar Osmanlı geleneğini sürdürmüşlerdir. Düğünlerde eğlence sistemleri , örf ve adetlerine göre yapılmakta olup düzenli yapılan karakuçak yağlı güreşleri ile ün salmıştır.